Thuis spelend leren

Thuis spelend leren

Beste ouder,

 

tijdens het digitale vragenuurtje werd de vraag gesteld of er geschikte apps zijn om als groep 3 leerling thuis mee te oefenen, buiten schooltijd om. Wij hebben toen aangegeven dat er veel leuks en leerzaams is om te doen thuis, maar dat wij niet direct een app zullen aanraden. De leerlingen bekijken op school een groot deel van de dag het digitale schoolbord en we gaan ook snel de software voor Veilig Leren Lezen en Getal en ruimte Junior (rekenen) introduceren. Het is belangrijk dat ze thuis uitrusten en vooral ook spelen. En door dat spelen op de juiste manier in te richten, kan dit heel leerzaam zijn en aansluiten op het aanbod van groep 3. 

Wel vragen wij u allemaal om met uw kind thuis te oefenen met het zelf leren lezen. Dit kan nu nog tijdens het voorlezen. Vraag uw kind om de letters aan te wijzen die hij al kent en of hij al een kort woordje (samen) kan lezen. Probeer dit zoemend te doen, of eventueel te hakken en plakken. U kunt eventueel een AVI start boekje uit de bibliotheek lenen.

Een aantal tips voor nu:

  • Blijf vooral dagelijks voorlezen, naast het zelf leren lezen! Voorlezen stimuleert taalvaardigheid, luistervaardigheid en woordenschat. Bovendien kan het een kostbaar rustmoment samen zijn.
  • Zoek overal naar letters en cijfers en laat uw kind alles benoemen. Vraag dan ook welk cijfer ervoor komt en erna en of hij verder kan tellen of terug kan tellen. Misschien ook met sprongetjes van 2 of 3?
  • Laat uw kind eens spelen met echt geld (begin met 1 en 2 euro stukken). Zakgeld krijgen of samen winkeltje spelen kan ook helpen.
  • Laat uw kind zelfstandig de tafel dekken en dan nadenken hoeveel borden dat zijn, hoeveel stukken bestek het bij elkaar zijn etc.
  • Samen koken: samen het recept lezen, alles afwegen etc.
  • Oefenen met veterstrikken. Dit kan ook eerst met een groot springtouw om beide bovenbenen, en dan pas in het klein.
  • Begin eens met klokkijken: eerste de hele en dan de halve uren.

Hulpmiddelen:

  • Spelletjes bij Veilig Leren Lezen, zoals een magnetische letterdoos en een letterkwartet. Sommige hiervan hebben ze ook in Donner. https://www.zwijsen.nl/in/veiliglerenlezen-spelletjes
  • Gezelschapsspelletjes zoals Regenwormen, Familie Poen, kwartetten, ganzebord, mens-erger-je-niet. Er wordt bij geteld, gerekend maar ook belangrijke andere vaardigheden worden geoefend: op je beurt wachten, je aan de spelregels houden, naar een ander luisteren, sportief omgaan met verlies of winst.

Voor nu houden we het hierbij. U kunt deze week de ouderbrieven van kern 1 van Veilig Leren Lezen en blok 1 van rekenen tia de e-mail verwachten.

Veel plezier samen!

Groetjes,

juf Katja

juf Gerdien

Terug

St. Jobskade 14-16

3024 EN Rotterdam

010 4255385

bsmullerpier@nullrvko.nl